Babymassage - Luisteren met je handen

Babymassage

De babymassage die je in deze cursus leert is de Shantala massage. Het is een uit India afkomstige ontspanningsmassage voor baby's en kinderen. Shantala is de naam van de moeder die deze massage (geleerd door overlevering) vanaf de geboorte gaf aan haar kinderen.

Een Franse arts, Frédérick Leboyer, was diep getroffen door deze eenvoudige, maar toch diepzinnige massage en besloot de massage te introduceren in Europa. Hij heeft er een prachtig boek over geschreven: "Shantala, babymassage".

De cursus is bedoeld om je vertrouwd te maken met masseren. Als het voor jezelf wat vertrouwder is geworden en je ziet de vreugde en "het genieten" van je kind, dan zul je vanzelf meer je intuïtie gaan volgen. Door regelmatig je baby te masseren, leer je je kind beter kennen, waardoor je beter kan inspelen op de behoeftes van de baby. Al masserend ontdek je hoe je kind het liefst aangeraakt wil worden. Sommige baby's vinden een buikmassage heerlijk, andere een rugmassage, heel rustig of juist wat steviger. Het kind geeft het zelf aan. Je luistert als het ware met je handen.

Als je leert dat je als ouder een gevoel van veiligheid en geborgenheid kunt geven, zul je je minder machteloos voelen op de momenten dat niet alles op rolletjes loopt. Bovendien kunnen vaders door hun baby te masseren een bijzondere band met het kind opbouwen.